Manja slova Veća slova RSS
>

Sastanak Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Ambasadora Francuske

Sastanak Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Ambasadora Francuske
Datum objave: 02.04.2021 22:14 | Autor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ispis Štampaj stranicu


Ambasador Francuske u Crnoj Gori, gdin Christian Thimonier, i zamjenik Ambasadora gdin. Laurent Goncalves razgovarali su danas sa ministrom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Aleksandrom Stijovićem.

Ambasador Francuske i Ministar su razgovarali o budućoj saradnji sa ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede posredstvom Francuske agencije za razvoj koja je proširila svoj mandat na Zapadni Balkan kroz angažovanje Francuske u realizovanju ciljeva održivog razvoja kroz široku paletu finansijskih i nefinansijskih usluga, a sa ciljem održivog razvoja uz borbu protiv klimatskih promjena.

Poseban fokus stavljen je na razvoj poljoprivredne proizvodnje organskih proizvoda u Crnoj Gori. Takođe je razgovarano i o razvoju drvne industrije i paralelno je istaknuta potreba za očuvanjem šumskih prirodnih resursa Crne Gore i unapređenje sistema ranog upozorenja u borbi protiv šumskih požara kao najvećih šteta po šumske ekosisteme u Crnoj Gori.

Kako je Francuska zemlja vina sa dugom tradicijom , Ministar Aleksandar Stijović je predstavio Plantaže, kao crnogorski brend koji proizvodi 40 različitih vina i četiri tipa lozove rakije, i naglasio da se Crna Gora može pohvaliti izuzetno kvalitetnim vinima sa međunarodnim priznanjima poput Dekantera u Londonu 2017 godine , gde je vino Kaberne 2012 iz serije Stari podrum, osvojilo zlatnu medalju.

Ministar je zamolio Ambasadora da se posredstvom ambasade turističkim agencijama iz Francuske Crna Gora predstavi kao vinska turistička destinacija pored izuzetno očuvane prirode i divlje lepote crnogorskih planina i mora.

Tokom sastanka potvrđena je obostrana spremnost da se saradnja između Francuske i Crne Gore još više ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz intenzivniju ekonomsku aktivnost i trgovinu u narednom periodu.