Manja slova Veća slova RSS
>

Sazvan hitan sastanak povodom aktuelnog problema krivolova

Sazvan hitan sastanak povodom aktuelnog problema krivolova
Datum objave: 19.02.2021 10:14 | Autor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ispis Štampaj stranicu


Povodom aktuelnog problema krivolova, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sa saradnicima, državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić i načelnikom Direkcije za lovstvo Milošem Jankovićem, sazvao je hitni sastanak.
Sastanku su prisustvovali predsjednik Nikola Marković, predstavnik Nacionalne asocijacije lovaca, prof.dr Milić Čurović sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Nataša Kovačević iz NVO „Green Home“, Ksenija Medenica i Perović Aleksandar iz „Centra za zaštitu i proučavanje ptica“, Jelena Marković Galić iz NVO „Parkovi Dinarida“, Marina Radović sa UCG, Stefan Ralević iz NVO „Wild Life Montenegro“, Belma Šestović iz „Nacionalnih parkova CG“ i prof. dr Duško Ćirović iz Beograda.
Sastanak je održan zbog aktuelnog problema krivolova, a sa posebnim osvrtom na slučaj koji se juče desio u Beranama, kada je ubijena mečka, a nije poznato šta se desilo sa mladuncima.
Takođe, u jučerašnjem danu ubijena je i sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN lica na teritoriji Crne Gore.
Između Ministarstva, nacionalnih organizacija, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana konstatovano je da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.
Prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića. Akcija će biti sprovedena u toku sutrašnjeg dana, kojom prilikom će ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini.
Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.
Dogovoreno je da se krene sa sistematskim rješavanjem problema, kroz analizu i primjenu zakona, u cilju iznalaženja rješenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.
U saradnji sa MUP-om ovo Ministarstvo radiće na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi.
Ministar je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran. Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima posebne namjene i dr.
Aktivno će se raditi i na podizanju svjesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu.