Manja slova Veća slova RSS
>

Veličković i Kotlica obišli gazdinstva u Zeti

Veličković i Kotlica obišli gazdinstva u Zeti
Datum objave: 19.02.2021 18:58 | Autor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nebojša Veličković i savjetnica u Direktoratu za ruralni razvoj Milena Kotlica danas su obišli poljoprivrede proizvođače na lokaciji Zeta.

Tokom ove posjete obišli su proizvođače koji su iskoristili podršku za mlade početnike, koji su riješili da se bave poljoprivredom, a koji su pomenutom podrškom dobili bespovratna sredstva i ista ta sredstva iskoristili na najbolji moguči način.

Prva posjeta je bila gazdinstvu Peličić Marine, koja je dobila 10 000€ bespovratnih sredstava, koja su iskorišćena tako što su podignuta dva plastenika na površini od 1300m2. Takođe, obišli su i vinograd Vujačić Mirele, koja je kroz podršku žena poljoprivrednica ostvarila mogućnost podizanja vinograda na površini od 6200m2, na kojim je 5000 čokota, dok poslednji suret je bio sa Milenom Mijović koja se školovala u inostranstvu, radila u bankarskom sektoru nakon čega je odlučila da se bavi maslinarstvom. Pomenuta se odlučila na ovaj vid proizvodnje posjedujući zemljište koje je naslijedila a sa druge strane Ministarstvo joj je pomoglo u sprovođenju ideje. Plan njen jeste da adaptira prostor za preradu maslina, za šta joj je potrebna nabavka određene opreme koja bi bila dovoljna ne samo za proizvodnju ulja već i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda.

Savjetnica Kotlica i državni sekretar Veličković su poljoprivrednici Vujačić nagovijestili da sa njihove strane i ministarstva stoji u narednom periodu i dalje podrška za direktna plaćanja po površini (što oni i sada koriste), koja bi im omogućila nabavku traktora, čime bi se zaokružila njihova proizvodnja. Kad je u pitanju maslinarstvo istakli su da imamo „Kuću maslina“ u Baru koja će uskoro biti stavljena u funkciju.

Državni sekretar Veličković je istakao da je u pripremi izrada agro-budžeta, te ih upoznao sa potencijalnim mjerama i rekao da su oni kao proizvođači pravi primjer mladih ljudi koji su na ispravan način iskoristili sredstva podrške ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Cilj ministarstva jeste da akcenat bude na podršci mladim ljudima kao i na većoj zastupljenosti žena koje se bave poljoprivredom.