Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović posjetio plantažu Ujkić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović posjetio plantažu Ujkić
Datum objave: 02.02.2021 14:01 | Autor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ispis Štampaj stranicu


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mr Aleksandar Stijović posjetio plantažu Ujkić koja se nalazi nadomak Podgorice, u naselju Kuća Rakića.
Riječ je o domaćinima koji 15 godina rade, posjeduju 85 000 čokota vinove loze na 18 hektara zemlje koja je pod vinogradima, kao i 70 hektara zemlje je pod ljekovitim i aromatičnim biljem: smiljem i pelinom, i 4,5 hiljada stabala divljeg nara i 300 korijena maslina.
Domaćini su se požalili ministru Stijoviću da imaju 400 000 litara vina u rinfuzu koje nisu u mogućnosti da napune iz razloga jer nemaju punilicu. Takođe problem je i plasman 30 tona pelina u zalihama za izvoz (izvoz se vrši u Albaniji, Drač),
Kao i 300 tona smilja baliranih za tržište Kine i Rusije.
Domaćini su zatražili pomoć ministarstva oko plasmana zaliha. Naglasili su ministru da su zainteresovani da nabave destileriju, ukoliko bi postojala mogućnost dobijanja povoljnog kredita, a koja bi bila od velikog značaja za njih kao i za ostale proizvodjače lekovitog i aromatičnog bilja.
Ministar je rekao da će se potruditi da se kroz zakonske procedure pomogne da vrijedni domaćini i ozbiljni poljoprivredi proizvođači zaokruže proizvodnju.

                                                           
                                                              PR Služba ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede