Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ДИНАЛПЦОННЕЦТ – Прекогранична еколошка повезаност Алпа и Динарида

Датум објаве: 04.11.2020 07:30 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Пројекат ДИНАЛПЦОННЕЦТ – Прекогранична еколошка повезаност Алпа и Динарида, нови пројекат Интеррег АДРИОН-а у области еколошке повезаности, званично је започет виртуелним првим састанком који је одржан 29.9.2020. године.

Састанак је окупио око 40 учесника из Словеније, Хрватске, Италије, Босне и Херцеговине, Албаније, Грчке и Црне Горе, који су представници партнера пројекта и придружених партнера конзорцијума пројекта ДИНАЛПЦОННЕЦТ.

Менаџер пројекта, гђа Ирена Бертонцељ, у име Пољопривредног института Словеније као водећег партнера, отворила је састанак и упознала све учеснике с изазовима с којима ће се ДИНАЛПЦОННЕЦТ бавити, као и са кључним циљевима пројекта. Истакнуто је да је значајан дио Балканског полуострва погођен тешким политичким и економским приликама које доводе до прекограничних баријера, а оне представљају изазов за еколошку повезаност. Циљ пројекта је јачање транснационалне и секторске сарадње ради побољшања еколошке повезаности на подручју Динарских планина и њиховог повезивања с Алпима, чиме се омогућава дугорочна заштита биодиверзитета имајући у виду тренутне и будуће климатске промјене.

„Еколошка повезаност (ЕП) подстиче кретање организама чиме се олакшавају еколошки процеси који омогућавају дугорочно функционисање екосистема, очување биодиверзитета и пружање екосистемских услуга.“

Конзорцијум пројекта је са задовољством саслушао ставове и мишљења о пројекту које су изнијели представници Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), г. Митја Брицељ, и Стратегије ЕУ за Алпски регион, гђа Тина Трампуш, који су се придружили састанку.

Г. Брицељ је окарактерисао пројекат као пресудан и веома значајан за Европу и све државе које представљају контакт између алпског и динарског екосистема, као и јадранског и дунавског региона.

„Налазимо се у жаришту биодиверзитета у Европи и овај пројекат је у великој мјери потребан за будуће генерације и будућност Европе. Веома ми је драго да се бавите овим важним питањима за будућност и веома сте добродошао партнер у Макро-регионалној стратегији ЕУ. Неопходно је успоставити плави и зелени коридор између алпског и динарског екосистема које треба препознати као зоне за спречавање даље фрагментације еколошке повезаности. Зелени и плави коридор су еколошке просторне везе између зона зелене инфраструктуре које одржавају или побољшавају биодиверзитет, а њихова основна одлика је повезаност. Ово је огромна прилика да искористимо своје знање и ја се радујем будућој сарадњи“ – рекао је г. Брицељ.

Други дио састанка био је посвећен представљању партнера пројекта, радних пакета, планираних активности, резултата рада и надахњујућем представљању пилот области пројекта и веза између њих:

1. Натура 2000 Крас – Натура 2000 Учка и Ћићарија (Словенија – Хрватска);
2. Ловни округ Тарвисиано – ловно подручје Триглав/Национални парк Триглав (Италија – Словенија);
3. Натура 2000 Лисац – НП Уна и општина Дрвар (Хрватска – Босна и Херцеговина);
4. сјеверни Пиндус – село Фрасхер, Пермет – Викос (Албанија – Грчка).

Пројекат ДИНАЛПЦОННЕЦТ започет је у марту 2020. године, а очекује се да ће се завршити у августу 2022. године. Пројекат се реализује у оквиру Другог позива ИНТЕРРЕГ В-Б Јадранско-јонског АДРИОН програма 2014 – 2020 који обухвата Европски фонд за регионални развој (ЕРДФ) и Инструмент за предприступну помоћ (ИПА).

Партнерство у пројекту заснива се на приступу троструке спирале који у овом случају представља сарадњу јавних институција, приватних непрофитних институција и истраживачких институција од којих се очекује да нађу заједнички, синергијски приступ реализацији пројекта. Партнерство чини 11 пројектних партнера из седам држава:

  Натура Јадера – Јавна установа за управљање заштићеним дјеловима природе на подручју Задарске жупаније (ЈАДЕРА);
НВО Динарица;

Очекује се да ће овај пројекат повећати капацитет за транснационалну борбу против еколошке рањивости и фрагментације, као и за заштиту екосистемских услуга у јадранско-јонском региону кроз кључне исходе рада:

Стратегија за побољшану еколошку повезаност на подручју Динарида и њихово повезивање с Алпима;
Акциони планови пилот региона за промовисање прекограничне еколошке повезаности и
Мрежа прекограничних пилот региона.

Иако је први састанак одржан виртуелно, чврсто смо увјерени да је састанак био инспиративан и да је мотивисао све учеснике!

За најновије информације пратите нас путем wебсите, социал медиа и субсцрибе то оур неwслеттер.