Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству засиједао у Андријевици - Све информације о начину газдовања шумама доступне јавности

Датум објаве: 30.09.2020 13:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Кординациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству, у пуном саставу, одржао је нову сједницу у Андријевици. Осим тема из редовних активности на плану заштите шума и сузбијање нелегалних активности, на сједници су разматране могућности за превазилажење ситуације везане за блокаду коришћења шума од стране грађана на простору подручних јединица Андријевица и Плав. Такође, разговарано је и са представницима заинтересованих грађана.

На сједници Координационог тима који чине представници свих надлежних институција, једногласно је констатовано да је потребно наставити још снажније, координисано и уз партнерске активности надлежних органа и грађана, рад на даљем унапређењу газдовања шумским богатством.

Оцијењено је да транспарентан приступ рјешавању проблема, уз поштовање права јавности да зна, нема алтернативу. У том правцу, истичемо да су све чињенице и околности везане за газдовање шумама доступне јавности. 

Подсјећамо да су извјештаји са свих 14 претходних сједница Кординационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству, јавно доступни на wеб порталу хттп://мпр.гов.ме и да су широј јавности били доступни и путем медија и друштвених мрежа.

Такође истакнуто је, да су сви уговори о коришћењу шума јавно доступни на порталу надлежног органа Управе за шуме (хттп://управазасуме.ме/). 

Констатовано је и да је Влада на сједници од 27.02.2020.године прихватајући Извјештај о реализацији Акционог плана за спрјечавање бесправних активности у шумарству за период 2019-2021. године, за 2019. годину, позвала тужилаштво да предмете из области шумарства стави у своје приоритете. 

Када је ријеч о проблемима у газдовању шумама на подручју ове двије општине, подсјећамо да се Кординациони тим у прошлој години, на двије сједнице (8. јун и 20. септембар), бавио проблематиком бесправних сјеча у Андријевици (ГЈ “Градишница –Јеловица). Све пријаве су прослијеђене надлежним органима на поступање. Указујемо да је због пропуста у раду надлежних служби поднијето више пријава од стране директора Управе за шуме, ЦБ Беране и Шумарске инспекције. Са проблемима у газдовању шумама у општини Плав надлежни органи и јавност је упозната након сједнице кординационог тима одржане 15. јула ове године, након чега су поднешене и пријаве против одговорних лица.

Формирају се двије комисије

Имајући у виду повећан интерес јавности за начин на који се газдује за шумама, др Милосав Анђелић, државни секретар за шумарство, ловство и дрвну индустрију, који предсједава Кординационим тимом, након састанка имао је и сусрет са представницима заинтересованих грађана са којима је разговарао о свим спорним питањима. Договорено је да се формирају двије комисије и то: Комисије која ће направити информацију о реализацији концесионих уговора на подручју општина Андријевица и Плав и Комисије која ће утврдити страње на терену у ПЈ Плав ГЈ Бабина гора” и то у одјелењима  бр. 51 и 34. Договорено је да подршка комисији на терену буде представник групе грађана гдин. Есад Барјактаревић из Плава.

Приоритет у заједничком дјеловању надлежних институција и у наредном периоду треба да буде рад на терену, како би се успјешно наставиле активности на реформи шумарског сектора и очувању и одрживом коришћењу шумског блага Црне Горе.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја