Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

На Жабљаку отворена нова зграда ПЈ Управе за шуме: Унапређујемо капацитете за нови концепт газдовања шумама

На Жабљаку отворена нова зграда ПЈ Управе за шуме: Унапређујемо капацитете за нови концепт газдовања шумама
Датум објаве: 15.07.2020 14:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРНа Жабљаку  је данас отворена нова управна зграда подручне јединице Управе за шуме на подручју општине, чиме се додатно унапређују капацитети ове институције коју у новом концепту реорганизације газдовања шумама у Црној Гори очекују значајно веће обавезе. 

Нови објекат у чију изградњу и опремање је уложено 130 хиљада еура, отворили су државни секретар за шумарство и дрвну индустрију у Министарству пољопривреде и руралног развоја Милосав Анђелић и директор Управе за шуме Нусрет Калач.

„Подижемо стандарде у опремању служби у сектору шумарства, како би били спремни да ефикасније дјелујемо, нарочито у контексту реализације новог програма реорганизације концепта коришћења и заштите нашег шумског богатства, и овдје на Жабљаку, и широм Црне Горе, оцијенио је том приликом државни секретар Милосав Анђелић.

Он је истакао да је основни задатак створити услове за домаћински однос према ресурсима  и унапређење свих функција шума, без чега нема одрживог газдовања. „Шумарству  морамо вратити дух посвећености рјешавању конкретних проблема као што су интезивније пошумљавање, хитна санација опоżарних површина и оштећених путева и знатно бољи однос према становништву који żиви на руралном подрућју, посебно у сегменту задовољавања услуżних потреба пољопривредних домаћинстава и потреба микро предузећима која се баве дрвопрерадом“, казао је Анђелић.

Кроз нови концепт газдовања шумама, како је казао, дефинисаће се правила за подршку предузетницима, што ће  омогућити да лакше дођу до неопходне сировине, реализују нове предузетничке иницијативе и отворе нова радна мјеста.

Посебно је наглашена потреба да се мора имати далеко сензибилнији однос  у газдовању шумама  у контактним зонама према Националном парку Дурмитор и да се у периоду повећаног ризика од пожара организује цјелодневни надзор на терену.

Директор Управе за шуме Нусрет Калач истакао је да нова управна зграда у потпуности  задовољава потребе стручних служби у тој подручној јединици.

Сједница Координационог тима – нове пријаве за бесправне активности

Након церемоније отварања, у новим просторијама је одржана и сједница међуресорског координационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству. Чланови тима састављеног од представника свих надлежних институција, упознати су са новим концептом организације шумарства који ће омогућити далеко квалитетнији мониторинг свих активности у шумама, а самим тим значајнијем смањењу бесправних активности. 

Једна од тема разговора на сједници био је предлог активности за санацију опожарених површина у подручној јединици Рожаје. Договорено је да приоритет мора бити уклањање опожарених површина и пошумљавање, а да се у наредном периоду редукују сви планови редовних сјеча. Кординациони тим је још једном инсистирао на утврђивању одговорности непосредно задужених лица на чувању шума на овом подручју. 

Договорено је и да се у наредном периоду највећа пажња усмјери на праћење опасности од пожара. С тим у вези, чланови тима су информисани и да је ЦБ Пљевља поднио кривичну пријаву против О.В. због сумње да је изазвао општу опасност   јер је 07.04.2020. године изазвао пожар у селу Љутићи (Пљевља). У пожару је захваћено 31.46 хектара шуме у државном власништву и причињена материјална стета од 42.825,38 еура.

Такође, разматране су и информације о реализацији уговора на подручју општине Плав. Уочени су одређени пропусти надлежних због чега ће бити покренути поступци за утврђивање одговорности. У току редовних активности Управе за шуме и инспекције откривена су и незаконита поступања реонских лугара у ПЈ Мојковац, због чега ће против два службеника бити покренути поступци.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја