Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству засиједао у Рожајама: Договорене активности за превенцију даљих пожара

Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству засиједао у Рожајама: Договорене активности за превенцију даљих пожара
Датум објаве: 16.05.2020 20:13 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПоводом великог броја шумских пожара који су јуче букнули на подручју Рожаја, данас је у тој Општини одржана ванредна сједница међуресорског Координационог тима Владе за сузбијање бесправних активности у шумарству. 

На састанку су договорене активности у циљу процјене штете и дате смјернице свим надлежним органима и субјектима, како би се координисано и заједнички превенирала могућност од појаве нових пожара. Такође, Координациони тим је оцијенио да су надлежне службе реаговале на вријеме у гашењу пожара,  а да ће у даљем поступку, након прикупљања свих потребних информација, установити да ли је било пропуста од стране појединаца у вршењу  службе.

Представници Координационог тима одржали су састанак са представницима Општине Рожаје, Центра безбједности и Директората за ванредне ситуације у министарству унутрашњих послова. 

Према информацијама које су представили из Управе за шуме, на простору подручне јединице Рожаје у току јучерашњег дана било је евидентирано 14 већих пожара у високим економским шумама. Најактивни пожари су били  на локалитету газдинске јединице "Црња Ибарац" гдје су захватили укупно 13 одељења, на локалиту Калуђерски лаз, потом на локалитету села Богаје,  Ловничких шума,  Жупанице и Црнче . Такође ватра се појавила у селу Дациће  гдје је горела зграда школе, а у селу Богаје изгорио је индустријски погон Реџа Бралића. 

На састанку је констатовано да је у три случаја до пожара узрок проблем на електро – мрежи, а да је у осталим случајевима, највјероватније, пожар био намјерно изазван. 

Надлежни органи интензивно  раде на расвјетљавању починиоца тих дјела. Сви пожари су данас локализовани и стављени под контролу и прати се ситуација  на терену, од стране надлежних служби Управе за шуме, ватрогасне службе и других организација које су у овом тренутку притекле у помоћ локалној заједници.  У гашењу јучерашњег пожара нијесу могле бити укључене ваздухопловне јединице МУП-а због веома јаког вјетра на опожареном подручју.  Све службе надлеżне за чување шума су на терену и приступа се санирању стања. 

На састанку је договорено да локални оперативни штаб којим предсједава предсједник општине из сата у сат прати стање на терену и процјењује потребу за укључивање ваздухоплова МУП-а Црне Горе.

Како је саопштено, корисницима шума биће наложено да одмах обуставе све радове у пожаром захваћеном подручју, како би Комисија Управе за шуме и шумарска инспекција изашле на терен и евидентирала постојеће стање. Након тога ће се дати стручна усмјерења и предлози мјера за даље поступање у тим  шумама. 

Такође, биће одржани састанци са предузетницима који се баве откупом љекобиља, као и корисником ловишта на том подручју, како би се синхронизовале све активности на превенцији од избијања даљих шумских пожара. 
Заштита шума од свих негативних утицаја, како беспавних активности људи, тако и природних непогода, један је од приоритета Координационог тима који је од почетка рада, у априлу прошле године, постигао значајне резултате на откривању нелегалних активности. Резултати су постигнути захваљујући, управо, координисаном и заједничком раду свих надлежних органа. У саставу тог тијела су представници Министарства пољопривреде и Управе за шуме, представници Управе полиције, Врховног државног тужилаштва, Управе за инспекцијске послове, Управе царина,  Пореске управе, као и представник невладиног сектора.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја