Manja slova Veća slova RSS
>

Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu zasijedao u Rožajama: Dogovorene aktivnosti za prevenciju daljih požara

Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu zasijedao u Rožajama: Dogovorene aktivnosti za prevenciju daljih požara
Datum objave: 16.05.2020 20:13 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRPovodom velikog broja šumskih požara koji su juče buknuli na području Rožaja, danas je u toj Opštini održana vanredna sjednica međuresorskog Koordinacionog tima Vlade za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu. 

Na sastanku su dogovorene aktivnosti u cilju procjene štete i date smjernice svim nadležnim organima i subjektima, kako bi se koordinisano i zajednički prevenirala mogućnost od pojave novih požara. Takođe, Koordinacioni tim je ocijenio da su nadležne službe reagovale na vrijeme u gašenju požara,  a da će u daljem postupku, nakon prikupljanja svih potrebnih informacija, ustanoviti da li je bilo propusta od strane pojedinaca u vršenju  službe.

Predstavnici Koordinacionog tima održali su sastanak sa predstavnicima Opštine Rožaje, Centra bezbjednosti i Direktorata za vanredne situacije u ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Prema informacijama koje su predstavili iz Uprave za šume, na prostoru područne jedinice Rožaje u toku jučerašnjeg dana bilo je evidentirano 14 većih požara u visokim ekonomskim šumama. Najaktivni požari su bili  na lokalitetu gazdinske jedinice "Crnja Ibarac" gdje su zahvatili ukupno 13 odeljenja, na lokalitu Kaluđerski laz, potom na lokalitetu sela Bogaje,  Lovničkih šuma,  Županice i Crnče . Takođe vatra se pojavila u selu Daciće  gdje je gorela zgrada škole, a u selu Bogaje izgorio je industrijski pogon Redža Bralića. 

Na sastanku je konstatovano da je u tri slučaja do požara uzrok problem na elektro – mreži, a da je u ostalim slučajevima, najvjerovatnije, požar bio namjerno izazvan. 

Nadležni organi intenzivno  rade na rasvjetljavanju počinioca tih djela. Svi požari su danas lokalizovani i stavljeni pod kontrolu i prati se situacija  na terenu, od strane nadležnih službi Uprave za šume, vatrogasne službe i drugih organizacija koje su u ovom trenutku pritekle u pomoć lokalnoj zajednici.  U gašenju jučerašnjeg požara nijesu mogle biti uključene vazduhoplovne jedinice MUP-a zbog veoma jakog vjetra na opožarenom području.  Sve službe nadleżne za čuvanje šuma su na terenu i pristupa se saniranju stanja. 

Na sastanku je dogovoreno da lokalni operativni štab kojim predsjedava predsjednik opštine iz sata u sat prati stanje na terenu i procjenjuje potrebu za uključivanje vazduhoplova MUP-a Crne Gore.

Kako je saopšteno, korisnicima šuma biće naloženo da odmah obustave sve radove u požarom zahvaćenom području, kako bi Komisija Uprave za šume i šumarska inspekcija izašle na teren i evidentirala postojeće stanje. Nakon toga će se dati stručna usmjerenja i predlozi mjera za dalje postupanje u tim  šumama. 

Takođe, biće održani sastanci sa preduzetnicima koji se bave otkupom ljekobilja, kao i korisnikom lovišta na tom području, kako bi se sinhronizovale sve aktivnosti na prevenciji od izbijanja daljih šumskih požara. 
Zaštita šuma od svih negativnih uticaja, kako bespavnih aktivnosti ljudi, tako i prirodnih nepogoda, jedan je od prioriteta Koordinacionog tima koji je od početka rada, u aprilu prošle godine, postigao značajne rezultate na otkrivanju nelegalnih aktivnosti. Rezultati su postignuti zahvaljujući, upravo, koordinisanom i zajedničkom radu svih nadležnih organa. U sastavu tog tijela su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume, predstavnici Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina,  Poreske uprave, kao i predstavnik nevladinog sektora.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja