Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пошумљавање и сузбијање бесправних активности приоритети

Пошумљавање и сузбијање бесправних активности приоритети
Датум објаве: 13.10.2019 19:45 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


МПРРРад Координационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству, који је формирала Влада у априлу, даје евидентне резултате, што представља охрабрење и потврду ефикасности координиране сарадње и теренског рада свих надлежних институција приликом рјешавања и овог изазова. Осим рада на откривању нелегалних активности, посебан фокус је на пошумљавању.

За мјесец посађено 320 хиљада садница

Јесења садња у оквиру акције пошумљавања - “По једна садница за сваког становника Црне Горе”  започела је половином септембра у Плаву након чега је  обухватила све подручне јединице Управе за шуме у Црној Гори. Најинтезивнији радови се изводе у  подручним јединицама Пљевља, Никшић, Бијело Поље, Мојковац и Беране. До половине октобра засађено је 320.000 садница, на површини од 154,6 хектара.

На нивоу свих подручних јединица формиране су комисије које обављају контролу квалитета и динамике активности приликом пошумљавања, а све радове на крају обићи ће централна  комисија  Управе.

Од почетка априла, Координациони тим је одржао девет сједница, и то на терену, у подручним јединицама гдје су шуме посебно угрожене бесправним активностима.

Ове седмице, сједница је одржана у Колашину, у подручној јединици која је највише угожена бесправним сјечама. На састанку су сумирани досадашњи резултати.

Расте број кривичних пријава на позната лица

Од почетка године поднешено је 46 кривичних пријава за бесправну сјечу на позната лица, што је значајно унапредјење у односу на претходни период када су пријаве биле углавном на НН лица.

За приватне шуме поднијето је осам прекршајних пријава за бесправну сјечу дрвне масе од око 154 кубика.

Поднијете су четири кривичне пријаве против службеника Управе за шуме задужених за чување шума. Поднешена је и једна прекршајна пријаве за узурпацију државне мовине.

Приликом боравка чланова тим у Колашину, анализирана је и планска документација у шумарству за ову подручну јединицу, која је у међувремену урађена. За газдинску јединицу “Буков поток - Сушац” евидентиран је значајан мањак дрвне масе, који је очигледно посљедица бесправних сјеча на том подручју. Документација је прослијеђена Одсјеку за привредни криминал и основном тужилаштву у Бијелом Пољу. Наредних дана анализираће се и документацију и стање у газдинској једини “Вучји поток”, гдје су такође констатоване бесправне сјече.

МПРРИнспекције појачано контролишу промет огријева

Шумарска инспекција је током августа и септембра извршила 291 контролу предузећа у овој области и изрекла казне у укупном износу од око 22,7 хиљада еура. Поднијете су и три кривичне пријаве.

Поред редовних активности, шумарска инспекција од октобра, због појачаног промета огријева, спроводи и појачану контролу промета дрвних сортимената, заједно са Управом полиције и Управом за шуме.

Укупно је до сада контролисано 67 возила која су вршила превоз огријева, на подручју Бијелог Поља, Берана, Андријевице, Рожаја, Мојковца, Подгорице и Даниловграда. Утврђено је да девет возила нијесу имала прописано увјерење о поријеклу. Издато је осам прекршајних налога у укупном износу од 2, 4 хиљаде еура на физичка лица, док је у једном случају лице вршило превоз огријева без увјерења о поријеклу и  без жига, због чега је предмет прослијеђен тужилаштву. Евидентирано је да посјечени огријев потиче са трасе пута из Бјеласице - локалитет  Цмиљача.

На састанку је закључено да се у циљу још ефикаснијег рада и контроле на терену, активности свих инспекцијских служби морају боље синхронизовати. Указано је и на потребу замјене појединих  инспектора по подручјима дјеловања.

Подсјећамо да су у саставу Координационог тима представници Министарства пољопривреде и Управе за шуме, представници Управе полиције, Врховног државног тужилаштва, Управе за инспекцијске послове, Управе царина,  Пореске управе, као и представник невладиног сектора. Кординационим одбором предсједава др Милосав Анђелић државни секретар за област шумарства ловства и дрвне индустрије.

ПР Служба Министарства пољопривреде И руралног развоја