Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење за јавност поводом преузимања донације од Луксембуршке агенције за развој у виду техничке и рачунарске опреме, а у циљу развоја сектора шумарства у Црној Гори

Саопштење за јавност поводом преузимања донације од Луксембуршке агенције за развој у виду техничке и рачунарске опреме, а у циљу развоја сектора шумарства у Црној Гори
Датум објаве: 14.03.2011 16:43 | Аутор: Мирко Љешевић

Испис Штампај страницу


Дана 14. 03. 2011. године у просторијама Луx девелопмент - ФОДЕМО Пројекта, у улици Никца од Ровина 55 у Подгорици, одржана је примопредаја рачунарске опреме за Министарство пољопривреде и руралног развоја, сектор за шумарство, Управу за шуме и шумарску инспекцију.

Том приликом састали су се Министар пољопривреде и руралног развоја Тарзан Милошевић, Помоћник министра за сектор шумарства др Милосав Анђелић и директор Управе за шуме Радош Шућур са вођом пројектног тима ФОДЕМО-а, Питером Меккартером (МцЦартер).

 

Донацију у вриједности од 20 000 ЕУРА, у виду савремене рачунарске опреме са сврхом за јачање техничких потенцијала сектора шумарства уручио је вођа пројектног тима Фодемо Пројекта. Он је навео да су за потребе шумарских стручњака набављени овом приликом рачунари, штампачи, скенери, фаx уређаји, фотоапарати за документовање активности на терену и низ друге техничке опреме која је до сада недостајала или је било потребно да се замијени постојећа застарела опрема.

 

Том приликом господин МцЦартер напоменуо да је ова донација само логички слијед набавке опреме послије завршене набавке специфичне опреме и софтвера која је неопходна шумарским стручњацима за дјелотворнији рад на терену, као што су ГПС уређаји и детектори за метал који су неопходни за будуће имплементације пројеката Националне инвентуре шума као и текуће активности у шумарству.

 

Ова опрема уз пратећи софтвер за шумарство представља подршку за припрему и обраду података који су прикупљени на терену. Данашњем, савременом шумарству неопходна је модерна технологија заједно са квалитетним кадровима као предуслов за даљи развој и напредак сектора.

Господин МцЦартер је такође рекао да се у наредном периоду планира низ курсева и обука да би се постојећи кадровски капацитети обучили за коришћење нових софтвера и савремене технологије која је неопходна за један модерни  шумарски сектор.

 

Министар за пољопривреду и рурални развој, господин Тарзан Милошевић је изразио своје задовољство напретком у реализацији овог пројекта јер је уз његову подршку реализован читав низ активности у сектору шумарства међу којима и нови Закон о шумама. Ово је само дио значајне подршке која се већ осам година реализује кроз успјешну билатералну сарадњу Владе Великог Војводства Луксембурга и Владе Црне Горе.  Једна од даљих активности на развоју и имплементацији Националног шумарског програма је и јачање капацитета државних институција како би могле да одговоре бројним изазовима које су пред њима у предстојећој реформи овог сектора. Стога је набавка модерне опреме веома важна као и план сталне обуке и стручног образовања, којим ће се ојачати капацитети запослених у државним институцијама у сектору шумарства сходно потребама дјелотворнијег и ефикаснијег спровођења активности које су добили новим Законом о шумама.

 

С обзиром да је 2011 година проглашена Међународном годином шума од сектора шумарства очекује се да буде позитиван примјер јачања капацитета једног државног сектора Црне Горе кроз обуку за системе одрживог газдовања шумама у складу са стандардима ЕУ,  предстојећим прописима ЕУ о пласману дрвних производа на тржиште ЕУ и прописа ЕУ о руралном развоју.

 

Такође је напоменуо да ће ова опрема бити само почетак као и да се планира читав низ активности кроз ИПА пројекат са називом “Подршка за изградњу капацитета у сектору шумарства” где се очекује да се у периоду од 2 године шумарски сектор у Црној Гори значајно унаприједи.

 

Господин Милошевић се на крају у име Министарства пољопривреде и руралног развоја захвалио међународним партнерима на донацији и пожелио да сарадња у будућности буде још боља и да резултати сарадње буду реперезентативни и покажу успјешне реформе сектора.

 

Такође, он се на крају захвалио представницима јавног информисања и замолио их да испрате активности у сектору шумарства јер ће ове године то бити сектор који ће понудити много конкретних резултата.